Anders, Lasersnijder, Makerspace, NLT, Techniek

Snijden met Inkscape?

We hebben op school twee soorten apparaten waar je mee kunt snijden: snijplotters en lasersnijders. Met de plotters kun je dun spul snijden (papier, stickerfolie, opstrijkfolie). Met de laser kun je dat meestal ook, maar kun je ook dikkere dingen snijden (karton, vilt, leer, rubber en vooral ook dun multiplex en MDF).

Zo’n snijapparaat komt meestal met  software die door de fabrikant wordt geleverd. En aangezien we 2 snijplotters hebben en straks 2 lasersnijders is dat niet echt handig, want ze verschillen allemaal net een beetje kwa bediening en werking. Bovendien kosten ze vaak geld om thuis te kunnen gebruiken.

Inkscape is een gratis tekenprogramma  waar je ook heel goed mee kunt snijden. Inkscape is OpenSource. Iedereen mag het gratis downloaden en gebruiken, en programmeurs kunnen het programma ook uitbreiden.  Zo zijn er allerlei handige ‘extentions‘ geschreven om te snijden (deze snijdt puzzels, deze en deze en deze maken doosjes en verbindingen voor op de lasersnijder, en met deze kun je het snijproces volgen).

Inkscape kan werken met vectoren (een lijntje dat niet bestaat uit ‘pixels’ maar dat wiskundig is beschreven: ‘vertrek hier, en ga naar daar’). Vectoren zijn handig om te gaan snijden, dat snap je misschien wel (ook het mes of de laser ‘vertrekt hier en gaat naar daar’)

Inkscape is een (vector)tekenpakket en werkt net zo als de meeste anderen. Laat je niet afschrikken door de grote hoeveelheid knopjes, menu’s en mogelijkheden. Meestal gebruik je er maar een paar, en je leert ze naar verloop van tijd vanzelf kennen.

Let op: Inkscape is niet zo geschikt om technische tekeningen te maken. Als je iets wilt snijden waarbij alles heel precies op maat moet zijn, gebruik dan b.v. Fusion360, en exporteer je Sketch als DXF vanuit Fusion.

Om Inkscape te leren zijn er veel tutorials online. In het Engels(hier, of een beginnerscursus op youtube), maar ook in het Nederlands (hier voor beginners, hier de officiële handleiding, een nederlandse filmpje).

Tekeningen met veel detail zijn lastig te snijden (een bos? daar is de snijder een paar uur mee bezig!). Het gaat vooral goed als je ‘eenvoudige’ vormen hebt (letters, het inkscape logo, dat soort dingen), zonder al te veel kleine dingen (iedere spikkel wordt gesneden hoor!).

Dit logo is prima uit te snijden

Deze takken zijn een nachtmerrie voor de snijmachine

 

 

 

 

 

 

 

Klaar met je tekening? Opslaan als DXF!

Wat je nu moet doen hangt een beetje af van de machine waar je mee gaat werken.

Snijden op de Roland Camm-1
Snijden op de Brother Scan-n-cut
Snijden op de Universal laser
Snijden op de VLC laser

 

Leave a Reply