NLT

Arduino Dutch 8*8 Word Clock

Door Jony van Galen en Laura Kruse

Docent: S. Lameris

Digitale Techniek

Inleiding

Een tijdje geleden zijn wij begonnen aan het hoofdstuk digitale techniek en daar hoort ook een stukje programmeren bij. Wij kregen de opdracht om met arduino’s een eigen project te maken. Uiteindelijk besloten wij om een word clock te maken, omdat dit er superleuk uit zag en het leek ons goed te doen. Helaas waren er wel een aantal dingen waar we tegen aan liepen.

Stappenplan

Volgens dit stappenplan hebben wij gewerkt. Wij hebben ons project van de site instructables gehaald. Dit is een site waar iedereen zijn of haar project kan op zetten.

Beschrijving Datum
Stap 1 Mapje met Arduino aanmaken in bestanden voor de Pdf 07-05-2019
Stap 2 Account aanmaken voor de andere PDF’jes

Site : https://www.instructables.com/id/Dutch-8×8-Word-Clock/

09-05-2019
Stap 3 Lijst van benodigdheden maken 09-05-2019
Stap 4 Account aanmaken

Letterbord maken

Site : https://www.tinkercad.com/things

 

09-05-2019       14-05-2019
Stap 5 Werkwijzen maken 09-05-2019 t/m 18-06-2019
Stap 6 Letterbord printen 14-05-2019
Stap 7 Kastje printen 14-06-2019
Stap 8 De software uploaden 25-06-2019 t/m

04-07-2019

Stap 9 Klok in elkaar zetten
Stap 10 Het resultaat bekijken

 

Stap 3:

Lijst van benodigdheden

  1. Plastic voor 3D-printer
  2. 8×8 rgb matrix
  3. Usb-pcb
  4. Arduino Uno
  5. Draadjes (man, vrouw) (man, man)
  6. Breadboard

Apparaten

  1. 3D-printer
  2. Computer met Arduino

Stap 4:

Bij deze stap maken we op Tinkercad een plaatje waar de letters in komen voor de klok. Eerst hebben wij een account aangemaakt voor deze site en zijn we begonnen met het werkvlak in de afmetingen 34 mm bij 34 mm te zetten.

Toen hebben we de letters op het werkvlak geplaatst. Deze staan onder het kopje Text and numbers. De afmetingen van de lange woorden (zie voorpagina) als VIJFTIEN zijn: 2,8 mm bij 32 mm. De kleinere woorden: VOOR, OVER en HALF zijn 2,8 mm bij 9 mm. TWAALF  is 2,8 mm bij 15 mm en UUR is 2,8 mm bij 10 mm. We hebben lettertype multilanguage gebruikt en de shape is hole. Daaromheen hebben wij een box gezet met de afmetingen 34 mm bij 34 mm. Deze is in de shape solid. De hoogte van de letters en van de box is 3 mm.

Voor het boxje van de klok hebben wij ook het programma Tinkercad gebruikt. In een bestand hebben we vijf boxen geplaatst. Daarvan zijn er twee in de vorm solid en drie in de vorm hole. In de grootste box komt de arduino. Aan de achterkant hebben wij een gat gemaakt, dit door een box te gebruiken in de vorm hole, voor de USB-poort, zodat deze aangesloten kan blijven aan de computer. De grootste box heeft de afmetingen 77 mm bij 64,5 mm bij 42,5 mm en de binnenkant de afmetingen 72mm bij 54,5 mm bij 32,5 mm. Het gat heeft de afmetingen 12 mm bij 12 mm. Op 5 mm hoogte. De voorkant bestaat uit een grote box van 64,5 mm bij 12 mm, de hoogte is 42,5 mm. Het gat voor de matrix heeft de afmetingen 32,5 bij 32,5.

Stap 6, 7:

We hebben de bestanden van Tinkercad naar de docent gemaild en hij heeft de bestanden in de 3D-printer geprint. Eerst is er een oefenversie gemaakt van het plaatje met de letters.

Stap 8:

Op de site van instructables hebben we de software voor de Word Clock gedownload.

Helaas werkte deze nog niet en wij hebben ook niet kunnen vinden wat er precies aan de hand was met deze software. Wij hebben meerdere personen gevraagd om hiernaar te kijken, maar het probleem is niet gevonden.

Naast dat de software niet werkte bleek er nog een probleem te zijn, want er was geen afbeelding te vinden op de site van instructables waarop we konden zien hoe we de draadjes moesten aansluiten.

Wanneer we de 8*8 matrix aansloten op een breadboard en de software van de word clock uploadden, was er steeds één dezelfde vaag patroon te zien dat absoluut niet leek op hetgeen wat de Word Clock moest doen. Ook wanneer we andere software probeerden van https://create.arduino.cc/projecthub/SAnwandter1/programming-8×8-led-matrix-23475a , waar we wel wisten waar we de draadjes moesten plaatsen, bleef er een gek patroon verschijnen.

Om te kijken of het probleem niet aan de 8*8 matrixen lag hebben we met verschillende 8*8 matrixen van een klasgenoot en een grotere matrix van school het tweede project (van create.arduino.cc) ook uitgevoerd. Het patroon bleef veranderen, maar niet zoals wij wilden. Het probleem zal dus waarschijnlijk ook niet aan de 8*8 matrix liggen.

Ook hebben wij geprobeerd de draadjes rechtstreeks aan de arduino en de 8*8 matrix vast te maken zonder het breadboard, maar ook dit hielp niet. Hierbij maakten de draadjes waarschijnlijk geen goed contact.

Uiteindelijk hebben wij een groen plaatje (als hierboven) onder de 8*8 matrix geplaatst en deze combinatie op een ander breadboard geplaatst, maar ook op deze manier werkte de software niet als verwacht. We dachten aan een soldeerfout, maar dat bleek ook niet het geval te zijn.

Stap 9:

Wij hebben de onderdelen van het kistje geprint en hierin zou de arduino moeten komen met de 8*8 matrix. Helaas is de software niet gelukt en konden we deze stap niet afmaken.

Conclusie

Uiteindelijk hebben wij heel veel oplossingen geprobeerd om het project te laten werken, maar helaas werkte geen van de oplossingen voor dit probleem. Waarschijnlijk klopt de software niet of is er een fout in het programma Arduino. Dit konden wij niet te weten komen.

Wel is het printen van het boxje voor de klok gelukt. We weten nu veel meer over programmeren en arduino’s.

Om toch wat te laten zien in de klas hebben wij een stoplicht gemaakt. Deze was heel eenvoudig in elkaar te zetten en te programmeren. Hiervoor hadden we ook alle informatie.

Discussie

We hadden beter moeten kijken naar een project dat helemaal compleet was en iets makkelijker uit te voeren was. Wij wisten van tevoren namelijk niks over Arduino’s en we wisten niet hoe we moesten programmeren, dus is het lastig om te kijken of een project goed is. Voor de volgende keer weten we beter hoe we dit moeten aanpakken.

 

 

Leave a Reply