Anders

Ollie voor beginners

Een Ollie?

Ollie is een ‘robot ballon’. Een heliumballon met aan de zijkant vleugeltjes, en met onderaan een Arduino, een microfoontje en een accu.

Ollie is bedacht door Pritika Nilaratna, hier een filmpje:

Pritika is zo aardig geweest om een bouwvoorschrift voor een Ollie online te zetten. Ollie reageert op geluid. Als je tegen m praat begint ie met zijn oortjes te flapperen. (en je zou ‘m zo kunnen programmeren dat ie ook kan schrikken van een hard geluid, en dan als een gek met zijn oortjes tekeer gaat!).

Onze Ollie maken we niet met een Arduino, maar met een Micro:bit.
(In A4 hebben ze al een vlcinstructable over een Ollie geschreven, maar die is niet zo geschikt voor de onderbouw). Als je wilt kun je de Ollie nog uitbreiden, met andere sensoren of met propellers. Maar eerst beginnen met deze:

Wat heb je nodig

 • Micro:bit
 • 2 kleine servo’s voor de vleugels (of hier)
 • Microfoon (of hier)
 • Accutje (kleine lichte, van onze drones) (of hier
 • dunne, lichte electriciteitsdraadjes
 • soldeerbout + tin
 • papier of folie
 • plakband
 • Folieballon zo groot mogelijk
 • Heliumgas (uit het SK kabinet, of hier (duur!!))
 • zelfontworpen vleugeltjes
 • Eventueel extra gewichtjes (zakje met schroefjes b.v.)
 • Testopstelling:  houten paaltje op een plankje

LET OP: een heliumballon kan maar weinig gewicht dragen. Als je er te veel aanhangt vliegt ie niet, als je er te weinig aanhangt vliegt ie er vandoor! Maak m zo dat ie op dezelfde hoogte blijft zweven

Proefopstelling

Maak éérst een proefopstelling. Je kunt dan proberen, programmeren en testen, en pas als alles werkt monteer je alles op de ballon.

Servo’s voor de vleugels.

Maak de testopstelling: een houten paaltje dat op een plankje staat. Het paaltje is hoog genoeg en sterk genoeg om de servo’s met de vleugels vrij te laten bewegen.

(FOTO)

Aan dat paaltje monteer je de servo’s. Dat kun je doen met strookjes papier en plakband. Let op dat de draadjes van de servo’s naar beneden staan, en dat de armpjes aan de zijkant op de goede manier kunnen bewegen.

(FOTO)

Om de Servo’s op de Micro:bit aan te sluiten kun je naar deze youtube video kijken. Maar deze website legt het duidelijker uit. Wij gebruiken geen krokodillenklemmen. Die zijn te zwaar, en het is lastig om twee servo’s aan te sluiten op één Micro:bit.

Een servo heeft drie aansluitingen: Rood (+) en Bruin (-) voor de stroomvoorziening, en Oranje om te vertellen in welke stand de servo moet staan.

Rood en Bruin moeten aan de + en – van de Micro:bit, de Oranje draad moet aan de P0 pin,  de andere servo moet ook aan + en -, en die Oranje draad moet aan de P1 pin.

(FOTO)

Vraag je docent even om te kijken of alles goed is, en sluit dan de accu aan. . . .

Bewegen programmeren

We gaan er van uit dat je al met Scratch op de Micro:bit kunt werken. Snap je wat hier gebeurt? En weet je hoe je ook de tweede servo kunt aansluiten? Doe dat en laat beide servo’s reageren op de knoppen.

Vleugels maken

Als je de armpjes op de servo’s schroeft kun je daar je vleugels aan bevestigen. Vleugels zijn licht en groot. Bedenk zelf hoe ze er uit komen te zien. Denk aan sateprikkers, balsahout, dun ijzerdraad, met folie, vliegerpapier of wat dan ook. Denk ook na over de bevestiging op de servo arm . . . Experimenteren mag, het is vast niet in één keer goed!

Maak van het beste resultaat een foto, die komen hieronder

(FOTOS van vleugels)

 

 

 

Leave a Reply