Makerspace, NLT

Sous vide koken?!

In de NLT module Moleculaire Gastronomie wordt onder andere sous vide koken uitgelegd. Met sous vide kun je gerechten heel langzaam laten garen. Zo langzaam dat je er een ei ‘omgekeerd’ mee kunt koken: met een gaar geel, en een nattig wit.

Je kunt vlees perfect bereiden. Stoofvlees natuurlijk, maar ook perfecte biefstukken, waarbij de binnenkant precies(!) op de goede manier is gegaard.

Eigenlijk is een sous vide apparaat heel eenvoudig: een waterbad dat met een verwarmingselement en een thermostaat nauwkeurig op temperatuur gehouden wordt, een aantal plasticzakjes (zipbags met een dubbele zipper), en natuurlijk je gerechten. Je kunt ze kant en klaar kopen (https://www.kookwinkel.nl/keukenmachines/sous-vide)

 Maar zelf doen is ook leuk, en veel goedkoper!

Op Instructables.com staan een aantal voorbeelden. Bijvoorbeeld deze, met de rijstkoker van thuis (of een 2e handje van marktplaats), en een goedkope (chinese) thermostaat.

Uw maakdocent heeft er zo eentje gemaakt (het doosje zelf ontworpen en gemaakt met 3D printer), en die doet het best aardig.

Maar, we hebben gemerkt dat het waterbad is soms te warm is: de temperatuur schommelt een beetje te veel.

Een betere oplossing is om een PID controller te gebruiken. PID staat voor Proportioneel, Integrerend en Differentiërend (bovenbouw wis en natuurkunde).
Met PID kun je een proces heel nauwkeurig controleren, en een waterbad op exact op temperatuur houden is zo’n proces (net als de temperatuur van de nozzle en het bed van een 3D printer, of het rechtop blijven staan van een zelfbalancerende robot in evenwicht houden). Met PID kun je dus een veel beter sous vide apparaat bouwen!

Natuurlijk kun je in China een betere thermostaat kopen met de PID mogelijkheid ingebouwd. Maar als je nog meer wilt weten over PID is dit ook een optie:

Een Arduino PID Sous Vide controller. Deze controller bouw je zelf, met een Arduino, een LED display, een temperatuursensor,  een 220V relais en een rijstkoker of een verwarmingselement. Er is voor de Arduino een mooie bibliotheek met PID functies. Daaronder bijvoorbeeld ‘Autotune’, zodat je de PID waarden automatisch kunt laten instellen. En nog steeds gebruik je de rijstkoker: je hebt alleen het kastje een upgrade gegeven. (en als je nog moet beginnen: neem deze!).

De benodigdheden zijn op school aanwezig. Nou nog een leerling die dit wil gaan maken.

En als ie klaar is?

Dan kun je iedereen blij maken met de lekkerste gerechten! B.v. https://www.sous-vide.cooking en https://souvy.nl/sous-vide-recepten/

Ik ga er zelf ook eentje maken, maar er staan wel meer dingen op mijn ‘moet ik nog maken lijstje’ 😉

 

 

 

 

Leave a Reply