Anders, NLT, Techniek

Leaphy robot bouwen en programmeren

We hadden geen idee wat we gingen doen voor ons arduinoproject, dus gingen we een aantal dingetjes googelen, en kwamen uit op een zelfrijdende robot, dus we gingen met dit idee naar onze NLT docent, daarna heeft hij ons geïntroduceerd aan de Leaphy robotjes. En ons leek het ook een leuk idee, aangezien het een simpel dingetje was, dachten we… toen hebben we even op de Leaphy website gekeken en het bleef op een goed plan lijken. 

Het was wel een leuk project, we hebben er wel mee zitten klooien, maar het is ons gelukt. 

 

Het bouwen van de Leaphy 

 

Je hebt nodig: 

 • Batterijhouder 6 x AA 
 • Aan-uit schakelaar 
 • Schaar 
 • Lasapparaatje 
 • Isolatiestripper 
 • 2 x motorreductoren 
 • 2 x dubbele draden 
 • Ultrasensore afstandssensor 
 • Kruiskopschroevendraaier 
 • Platkop schroevendraaier 
 • En natuurlijk het Leaphy pakket 

Het bouwen van de Leaphy was vrij simpel, er zijn genoeg filmpjes en guides te vinden op het internet. Wij hadden daarbij ook het geluk dat er al een paar Leaphy half afgemaakt waren en daaraan verder konden werken. We hebben natuurlijk wel gekeken of alles goed werkte, toen merkte we dat aan een kant het wiel niet draaide, dit was omdat de motorreductor het niet deed.  

De bouwfilmpjes op de Leaphy website:

https://www.leaphy.nl/bouwfilmpjes.html 

 

Het coderen van de Leaphy  

Voor het coderen van de Leaphy hebben wij het downloadbare programma op de Leaphy website gebruikt, genaamd Leaphy software. 

De Leaphy software maakt géén gebruik van de Arduino IDE, maar is gebaseerd op Arduino Scratch, een ‘blokkentaal’ (ook bekend van Micro:bit en Lego Mindstorms). Voor Mbot robots heeft Mblock een variant van Scratch geschreven, en de Leaphy software is daarop gebaseerd (voor de Leaphy gebruik je grotendeels dezelfde blokjes, maar er zijn ook speciale Leaphy blokjes geschreven.)

Een programma om een Mbot een M te laten rijden ziet er zo uit:

Dit programma maakt het coderen een stuk makkelijker aangezien je blokjes gebruikt in plaats van het originele coderen, je kan ook normaal coderen op dit programma maar waarom zou je dat doen als het veel makkelijker kan. Het programma maakte sommige dingen wel een stuk lastiger, aangezien er veel verschillende blokjes zijn waardoor het soms lastig in te schatten was wat de robot zou gaan doen.  

Lees ook eens dit bericht in het tijdschrift PCMWeb over het programmeren van robots met Scratch

Aangezien we blokjes gebruikt hebben gaan we het zo uitleggen. 

Ten eerste begin je met een Leaphy blokje genaamd Leaphy original, zonder dit blokje gebeurt er helemaal niks. 

Daarna doe je herhaal voor altijd zodat hij voor altijd door blijft rijden. 

Dan doe je ga naar voren met snelheid 100, hij moet vooruit en honderd is de standaard snelheid, je kan het wel hoger en lager zetten maar dan rijdt de robot tegen de muur aan of gaat heel erg langzaam. 

Omdat je de robot wilt laten rijden totdat hij dicht bij een muur komt doe je wacht tot afstand sensor < 25, dit laat de robot stoppen en gaat naar het volgende deel van de code. 

Dan doe je herhaal tot afstand sensor > 35, zodat de robot naar het volgende deel van de code gaat als de robot op een grotere afstand is om beter om te kunnen draaien. 

Aangezien de robot rond is en wat ruimte nodig heeft om te draaien laten we de robot eerst een stukje naar achteren rijden alleen moet dat niet te lang dus laten we het 0,5 seconden doorgaan met het wacht 0,5 seconden blokje. 

Dan laten we de robot omdraaien dit doen we met het blokje ga naar rechts met snelheid 100, dit laten we doorgaan voor 0,25 seconden, dit doen we zodat het niet te grote draaien maakt en vast gaat lopen. 

Door de herhaling gaat dit door totdat je de robot uitzet. 

 

Jesmer en Nigel 4H

Leave a Reply