NLT, Techniek

Geen advertenties meer op internet? Pi Hole . . . .

Dag,

Al de advertenties die je tegenwoordig tegenkomt bij het brouwsen . . . 
Het is om helemaal gek van te worden. Een Adblocker werkt misschien wel op een browser, maar in een klap alle advertenties van alle devices thuis wegpoetsen?

Daar kun je iets aan doen, voor AL het internet bij jullie thuis!
Alles wat je nodig hebt is een (oude) Raspberry pi!

Als je thuis aankondigt dat er voortaan geen advertenties zullen zijn, dan mag je daar misschien wel zo’n ding voor gaan kopen. Let op: neem er eentje met een Ethernet stekker (een model B kan, voor 40 euro), een goede adapter (mobiele telefoonladers willen nog wel eens voor problemen zorgen), en je hebt een SD kaartje van 4 (of is het 8Gb?) nodig voor ‘Raspbian’. Een doosje is handig, maar dat kun je op school ook printen.
Soms is zoiets te koop als setje, voor zo’n 70 euro. Marktplaats rekent minder dan de helft voor zo’n setje. Veel mensen hebben er een (paar) rondslingeren.

 

Maar goed: een Pi-Hole in je netwerk installeren, en nooit meer last van advertenties:

Let op: Voor de Raspberry Pi is de leercurve best stijl. Voor je het weet zit je tot je nek in Rasbian (de Linux variant voor de Pi), in SSH en nog meer lastige zaken. Zo lang je doet wat er wordt voorgeschreven valt het mee, en lukt het meestal wel. Als je iets niet snapt is er altijd wel iemand die het al lang heeft uitgelegd. Voordeel is wel dat je met een Rpi nog veel meer kunt. Een Media server, een NAS, Volumio, Octoprint en nog meer fraais. Het is allemaal relatief eenvoudig te installeren. Mocht je met een Raspberry Pi nog een oude Roomba robotstofzuiger willen bedienen? Ook dat kan. Ik heb er twee liggen voor geinteresseerden (voorlopig dan hé).

Leave a Reply