NLT

Algenreactor NLT

Inleiding

In deze vlc instructable gaan wij uitleggen hoe je een algenreactor moet bouwen. Voor de module ‘Brandstof voor het leven’ gaan wij zelf algen kweken. En hielden wij een wedstrijd met de klas: wie de meeste algen kan kweken met zijn/haar reactor.  

Benodigdheden + de opstelling 

Voor de algenreactor hadden wij een aantal dingen nodig.  

  • Aquarium 
  • Aluminiumfolie  
  • Water  
  • Thermostaat  
  • Petflessen  
  • Bouwlamp  
  • Pokon  
  • Natriumbicarbonaat  
  • Colorimeter + cuvettes 
  • Chlorella Sorokiniana algen 

Opstelling  

Er zijn twee soorten algenreactoren. Je hebt de batch-en continu-reactor. Wij hebben gekozen voor de batch-reactor, dit hebben wij gekozen omdat hij gemakkelijker te maken is, geen toe- en afvoersysteem nodig en voor het operationeel maken van een batch-reactor is minder kennis nodig. 

Een batch-reactor is een container gevuld met water, algen en voedingsmiddelen die wordt verlicht door een bouwlamp en verwarmd door een thermostaat.  

 

We zijn begonnen met opzoeken van de optimale omstandigheden voor de algen. Hierbij moet je denken aan de optimale pH-waarde (6,7), temperatuur (35 graden), hoeveelheid natriumbicarbonaat (zie berekening) en Pokon. Helaas konden wij geen pH krijgen van 6,7 dus zijn wij gaan voor water gegaan met een pH van 7 en wat betreft de temperatuur zijn wij gegaan voor 32 graden zodat wij geen risico liepen dat de algen dood zouden gaan van de hitte. Verder hebben wij het aquarium beplakt met aluminiumfolie zodat het licht zou weerkaatsen op de flessen. Daarna hebben wij het aquarium gevuld voor iets meer dan de helft met water en hebben er twee petflessen ingezet met 300 ml algen, ….. natriumbicarbonaat, .. 1 dopje Pokon en voor de rest de fles aangevuld met water tot 1L. Hierna hebben wij de thermostaat op 32 graden gezet en deze in het water gelegd.  

Verzorging van de algen  

Een keer per week gingen wij kijken hoe het met de algen ging. Eerst begonnen wij met het meten van lichtdoorabsorptie van de algenoplossing. Dit deden wij door gebruik te maken van een colorimeter.

 

Bij de colorimeter zitten meerdere cuvettes. Voor onze meting gebruikten wij er steeds twee. Eentje vulden wij met water om nulmeting uit te voeren en de andere met onze algenoplossing. De colorimeter meet de absorptie van het licht, bij water is dit dus 0. Het plaatje hieronder laat zien hoe de colorimeter de absorptie meet door aan één kant een lichtje op de cuvet te schijnen en aan de andere kant te meten hoeveel van het licht er daadwerkelijk doorheen schijnt.  Hoe hoger de absorptie zou zijn bij onze algenoplossing, hoe groter de concentratie algen en dus hoe beter onze algenreactor werkte. 

 

Met onze algenreactor zijn wij uiteindelijk tweede geworden van de klas met een absorptie van maar liefst 55%. De reactor is dus een erg productieve om te bouwen. Veel bouwplezier! 

Bron: https://www.google.nl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://edepot.wur.nl/287239&ved=2ahUKEwjKu-jO9LLdAhXPa1AKHaTLC9UQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw3Pc5V71OkMXvfJAPKX1ccX 

Gemaakt door: Tess Geerts, Max de Haan, Annebelle Antonis en Angelina Bruseker

Leave a Reply