Makerspace, NLT, Techniek

Muziek maken met Arduino

Het prille begin

Iedereen die iets nieuws wil leren, moet ergens beginnen. Zo ook bij Arduino. Het leuke van een Arduino is dat je er van alles mee kan doen, de mogelijkheden zijn eindeloos.
In deze instructable zal uitgelegd worden hoe je op een simpele manier muziek kan maken met een Arduino.

Benodigdheden

Voor het uitvoeren van deze instructable heb je maar een paar dingen nodig:

  1. Een speaker/buzzer (met een geschikte in- en output die ervoor zorgt dat je de speaker makkelijk kan aansluiten op de Aruino)
  2. Arduino Uno
  3. USB-aansluiting
  4. Computer

Speaker aansluiten

Het aansluiten van de speaker is kinderlijk eenvoudig, het enige wat je hoeft te doen is twee draadjes op de juiste plek stoppen:

Een afbeelding van de opstelling die benodigd is voor het aansluiten van de speaker (de speaker is het zwarte voorwerp links van de Arduino). Bron: arduino.com

De muziek

Nadat je de speaker hebt aangesloten is het natuurlijk wel zo leuk als je er ook daadwerkelijk iets mee kan doen. Je hebt die speaker namelijk aangesloten om muziek te kunnen maken met de Arduino. Vanaf dit punt kan je verschillende kanten op. Je kan er nu namelijk voor kiezen om vanaf hier helemaal zelf te gaan kijken hoe je muziek moet maken met de Arduino (ik vind het zelf wel leuk om dingen zelf uit te zoeken). Je kan er daarentegen ook voor kiezen om nog wat verder te lezen, waardoor je zelf minder onderzoek hoeft te doen.

Leuk dat je verder leest! Nu je de speaker hebt aangesloten is het wel zo leuk om wat te muziek te kunnen spelen. Bij de Arduino speelt de speaker verschillende frequenties (= toon) op een bepaalde maat (= ritme) waardoor je uiteindelijk muziek hebt. De muziek zal alleen niet exact hetzelfde klinken als het origineel, maar de muziek zal bestaan uit verschillende piepjes (na verloop van tijd begint het wel te irriteren…).

Aan het begin van elk stukje muziek dat wordt geprogrammeerd voor de Arduino staat een lijst met (vaak) allemaal toonhoogtes en cijfers. Deze lijst zorgt ervoor dat de dingen voor jezelf duidelijk zijn (jij kan namelijk toonhoogtes lezen) en voor de Arduino (elke toonhoogte vormt een cijfer die de Arduino kan lezen). Deze lijst zorgt er dus voor dat je geen rekening hoeft te houden met het omschrijven van je muziekstuk in computercode.

LET OP: Als je op zoek bent naar een muziekcode, dan kan het nog wel eens zo zijn dat elke auteur zijn eigen manier van coderen/omschrijven heeft en de toonhoogtes daarom wat kunnen verschillen.

LET OP: Soms is het zo dat de noten in een apart tablad zitten in Arduino:

In deze afbeelding is goed te zien dat er twee tabladen zijn in Arduino. Het ene tablad heet ‘toneMelody’ en het andere tablad heet ‘pitches.h’ Bron: cadagile.com

Mocht je zelf geen idee├źn hebben voor een leuk deuntje vindt je hier een paar leuke (irritante) deuntjes die ik heb gevonden:

Hopelijk heb je wat gehad aan deze instructable!

 

Leave a Reply