Lasersnijder

Lasersnijden 1: Zouden we dat wel kunnen?

Leerlingen die een lasersnijder bouwen, kan dat wel? Een lasersnijder is, zoals de naam al zegt, een apparaat waarmee je met een laserstraal uit plaatmateriaal vormen kunt snijden. Zo’n lasersnijder is best een ding, en de meningen over de stelling zijn verdeeld.  Toch zijn er een aantal VLC leerlingen die gok wagen, en die zich er met hart en ziel voor inzetten. Sinds 2 weken voor de grote vakantie zijn de leerlingen van Makerspace team al bezig met het uitdenken van de lasersnijder.

Hoe langer we er mee bezig zijn, hoe belangrijker het project voor ons wordt. We zijn nu een kwart jaar intensief er mee bezig, met het uitdenken, met het opzetten van het team en de taakverdeling, met het bestellen van de onderdelen en met contacten met de partners. Momenteel zijn we bezig met het coderen van de computers die de lasersnijder gaan bedienen, en met het gedeeltelijk opnieuw ontwerpen van het frame.

Meneer Kappé vond een leuke “instructable” over een zelf te maken lasersnijder. En sinds dien is iedereen met het project bezig.

Voor alle stappen die het project ondergaat zijn we van plan “instructs” te schrijven, dat zijn stukjes op deze website. Aangezien er in de toekomst veel meer op deze site geschreven gaat worden, is er goed nagedacht over het ordenen van de instructs. De stukken over het lasersnij project kunt u voorlopig kunnen vinden onder het kopje “grote project” gevolgd door op “lasersnijder” te klikken. Iedereen die een bijdrage leverd of heeft geleverd aan de lasersnijder, wenst u veel lees plezier.

De lasersnijder is gefinancierd met een bijdrage uit het VeenLanden Advies Committee. Maar via het Technet  Amstelenvenen hebben we ook contact met bedrijven om onze school heen. We hebben nu vijf bedrijven die ons ondersteunen. Met onderdelen, met machines én met technische kennis. Zo kunnen wij heel veel leren van de techneuten van die bedrijven, en dat is ontzettend leuk!

Laser2000 heeft onze de laser gesponsord. Zij steunen ons ook bij het gebruik van de laser. Zo als vele van jullie wel zullen weten kan dit project erg gevaarlijk zijn. Een laserstraal waarmee je kunt snijden moet precies doen wat je wilt, anders krijg je ongelukken. Alleen met kwalitatief goede producten zal dit project veilig kunnen worden voortgezet. En laser2000 in Vinkeveen heeft daar inmiddels letterlijk en figuurlijk een grote steen aan bij gedragen. Wij hebben van hen een uitstekende tweedehands-maar-veel-beter-als-wat-we-konden-betalen  laser mogen ontvangen. De CO2 laserbuis waar we oorspronkelijk vanuitgingen is een beetje een onding (waterkoeling & 20.000V brr), en nu hebben we een goede degelijke en betrouwbare Synrad Firestar Ti laser, samen met nog wat eerste klas spiegeltjes, mountjes om de spiegeltjes te verstellen, en een lens om de laserstraal te focusseren. We zijn Laser2000 erg dankbaar, in het bijzonder Ruben van Rossem, die al onze vragen kan beantwoorden.

.

Ook is er een bedrijf genaamd Ringeling, die voor ons een grote steun is. Dit bedrijf helpt ons om precisie onderdelen te maken. Oorspronkelijk ontworpen voor de 3D printer, maar veel beter als ze zijn gefreesd uit roestvrijstaal. Bij Ringeling is Casper Verster onze steun en toeverlaat. Ringeling is een bedrijf dat gespecialiseerd is in CNC machines, CNC machines zijn computer gestuurde frezen. En mocht u niet weten wat een frees is: Een frees is een soort boren die langs een materiaal gaat, en slijpt daar door een stukje weg. Dit bedrijf heeft ons op materieel en kennis niveau gesteund.

Ook zijn we Pimentel erg dankbaar. Dit bedrijf levert bevestigingsproducten aaronderZij hebben ons aan 2804 bouten,  600 moeren en 800 ringen geholpen. Al met al 4004 bevestigingsonderdelen die ons weer een stuk veder op weg helpen. Als we dit zelf hadden moeten bestellen waren we toch opzoek gegaan naar een goedkope versie bouten, moeren en ringen, maar nu hebben we gelijk de hoogste kwaliteit.

Omefa ondersteunt ons financieel en met nadenken over communicatie van het project. Het is een mooi bedrijf dat erg actief is in het Technieknetwerk.

Zonder deze sponsoren is ons project niet mogelijk, ook is het altijd leuk om meer informatie te vinden over het bedrijf. Klik daarom op de namen van de bedrijven om een kijken op hun website te nemen.

Namens het hele Makerspace-team,
geschreven door Nand Homan.

 

Leave a Reply