Makerspace, Techniek

CNC machientje maken?

Computer numerical control of kortweg CNC betreft de computergestuurde regeling van werktuigmachines, meestal in de verspaningstechniek, die snel en nauwkeurig stukken moeten maken in metaal, kunststof of hout. ‘ (wikipedia).

Eeeuh?

Met CNC machine kun je snel dingen maken uit een blokje of plaat door er met een boor of frees materiaal weg te halen.

CNC techniek ligt ook aan de basis van de lasersnijmachine die we gaan maken op het VLC.

Maar om alvast in de stemming te komen, deze eenvoudige CNC machine. Deze heeft geen frees maar een pen, om te tekenen in plaats van te frezen.

Hij werkt op basis van twee oude DVD spelers, een arduino, en een GRBL compatible motorshield, en een mini servo. De arduino is in huis, het motorshield kost zo goed als niets, de oude DVD spelers worden nu massaal weggegooid . . .

Door de mechanica en motoren van de oude DVD spelers is het een goedkoop apparaatje geworden. Maar door het gebruik van GRBL draait het op hetzelfde besturingssysteem als grote CNC machines, en ook onze lasersnijder gaat met GRBL werken. ‘Grbl is software for controlling the motion of machines that make things. If the maker movement was an industry, Grbl would be the industry standard.’

Dus dit is een mooie vingeroefening voor het echte werk! Dit wordt het vakantie projectje van uw Science/NLT docent ;-). Leerlingen die ook zo’n vakantie project willen mogen per direct contact opnemen!

Let wel even op: sommige DVD spelers/writers hebben motortjes met slechts twéé draadjes. Ik had er eentje uit een computer (OK, 4 draadjes) en eentje uit een losse DVD speler voor audio en video, en die was niet ok. (Maar toen had ik ‘m al uitgebouwd en op een mooie manier bevestigd, helaas!).

Oja, als je de stappenmotor (4 draadjes) gevonden hebt, hoe sluit je die dan aan? Deze website geeft aan hoe je daar achter komt.

Ennuh, als deze klaar is, dan wil ik eigenlijk ook een volgende gaan maken:

Ook deze gebruikt Arduino, het CNC motorshield en GRBL, maar in tegenstelling tot de tekenrobot hierboven is dit een ‘echte’ CNC machine met een frees (deze gebruikt nu nog een Dremel) die werkt met X,Y en Z assen. Totale kosten: 140 euro. En wie weet helpt een van de bedrijven uit het Technet ons wel met het op maat bewerken van de houten onderdelen . . . . (of, als de lasersnijder snel klaar is  . . Dan kunnen we dat zelf 🙂

Oja, en een filmpje natuurlijk 😉

 

 

 

Leave a Reply