NLT

FME Les 6: Analogdigital

Tutorial 06 – Analogdigital

In deze les gaan we een LEDje en een potmeter aansluiten op de arduino uno. Met de potmeter kun je via de software het lichtje aansturen.

Benodigdheden:

  • 6 draadjes (man-man)
  • Een potmeter
  • Een LEDlampje
  • Een arduino uno
  • Weerstand (330 ohm)lampje

_6_analogdigital780bpotmeter

 

 

 

 

 

Uitleg:

Eerst sluit je de LED aan op de arduino, je plaats de LED net zoals op het plaatje. Van het blauwe draadje doe je de ene kant in pin 13 en de andere kant aan de plus kant van de LED. Je sluit het aan op pin 13 omdat het in het programma staat dat het hierop is aangesloten. Vervolgens sluit je op de min kant van de LED de weerstand aan. Je sluit de LED dus aan op de min en plus kant dit doe je omdat het een diode is. Je hebt de weerstand nodig omdat er anders te veel spanning op de LED zou staan en deze zou dan kapot kunnen gaan. De rode en de zwarte draadjes zorgen ervoor dat er een stroomkring komt. Het rode draadje aan de linkerkant is op de min kant aangesloten en op de 5 volt. Het zwarte draadje aan de linkerkant sluit je aan op de GND en aan de plus kant. Vervolgens moet je de potmeter nog aansluiten, hiervoor heb je 3 draadjes nodig. Je sluit het rode draadje aan de min kant aan. En het zwarte draadje stop je in de plust kant. Dit doe je zodat deze ook aan de stroom kring worden toegevoegd. Nu moet je nog een draadje toevoegen om alles te laten werken. De groene draad sluit je aan op A0, dit doe je omdat dit zo in het programma beschreven staat. De A0 zorgt ervoor dat de potmeter analoog wordt, dit zorgt er weer voor dat de potmeter verschillende spanningen kan aannemen. De spanningen lopen van 0-10 volt en de potmeter gaat bij 5 volt aan. Je kunt ook in het programma bijhouden op hoeveel volt de potmeter staat (hieronder een plaatje hoe dit er uit ziet). Je moet nu alleen nog het programma via de computer op de arduino zetten en je potmeter en de LED werken.

Als je op het vergrootglas rechts boven klikt krijg je dit extra venster met hierin de waardes van de potmeter.

potmeterwaardes

 

Dit is het programma dat je op de arduino moet zetten. Je kunt de waardes veranderen . Bijvoorbeeld als je <500 verandert naar <300 heeft het lampje effect na 3 volt. Zo kun je ook HIGH in LOW veranderen dit betekent eigenlijk aan in uit veranderen. Hierbij dus de codes:

*/

int analogIn = A0; // Analoge input van de potmeter

int potmeter = 0;   // waarde te meten van A0 noemen we potmeter

int led = 13;         // de led is op pin 13 aangesloten

void setup() {

pinMode (led, OUTPUT);

// initialize serial communications at 9600 bps:

// maak een seriele communicatie op 9600 bps:

Serial.begin(9600);

}

void loop() {

// lees de analoge waarde:

potmeter = analogRead(analogIn);

Serial.print(“potmeterwaarde = ” );

Serial.println(potmeter);

if (potmeter < 500){

digitalWrite (led, HIGH);

}

else {

digitalWrite(led, LOW);

}

delay(50);

}

 

Tessa Wormgoor en Lenny Burgmeijer

Leave a Reply