NLT

FME les 8: De Servo knop

Inleiding:

In deze blog leggen wij uit hoe de Servo knop werkt, dit doen we doormiddel van opdracht 9 op fun met elektronica. In deze opdracht maken we een apparaat waarmee je de servo kan bedienen met knoppen.

Benodigdheden:

  • m/m draadjes (9x)
  • arduino (1x)
  • drukknoppen (2x)
  • servo (1x)

Werkwijze:

Stap 1: Plaats de draadjes, de drukknoppen en de servo volgens de onderstaande afbeelding op de Arduino.

Stap 2: Zet de volgende code in de Arduino software, druk op uploaden en controleer of er geen foutmeldingen zijn, als er wel foutmeldingen zijn worden ze onderaan het programma in het oranje aangegeven en moet u doen wat er gevraagd wordt.

arduino kaas worst.PNG

Uitleg van de code:

Bovenaan de code zie je dat er gebruik wordt gemaakt van de bibliotheek servo. Vervolgens worden er een aantal variabelen van waarde voorzien: De servo noemen we myservo, de knoppen worden op een bepaalde pin gezet en de knoppen staan standaard op low (ze staan dus uit), ook staat de positie op 0. Vervolgens heb je de functie genaamd setup. Knop 1 en 2 worden als input gedefinieerd, dat wil zeggen dat het een waarde van buitenaf krijgt en dat je er een waarde aan mee kan geven, ook wordt de myservo verbonden met pin 9.

Tenslotte krijg je nog de functie genaamd loop. In dit gedeelte wordt de waarde van de knop gelezen (dus high of low), als knop 1 is ingedrukt (en dus op high staat) gaat de servo 180 graden draaien en wacht je met een delay van 15 en als knop 2 is ingedrukt draait de servo weer 180 graden terug naar de eerste positie en hier zit ook een delay van 15 bij.

Uitleg van de Arduino:

Zoals je op het plaatje kan zien, is de Arduino een soort bord waar je heel veel dingen op kan plaatsen, het is een soort mini-computer en je kan er heel veel leuke dingen mee maken. De knoppen spreken voor zich en de draadjes zijn m/m (mannetje/mannetje), dat wil zeggen dat ze aan beide kanten een pinnetje hebben die je in de gaatjes kan stoppen. De servo motor is een apparaatje die tot meer dan 360° kan draaien. Je kan die servo dus laten draaien door de knoppen in te drukken, als je de ene knop indrukt draait de servo de ene kant op en als je de andere knopt indrukt, draait de servo de andere kant op. De servo staat dus in verbinding met de drukknoppen en voor die verbinding zijn zowel draadjes als weerstanden nodig. De weerstanden zijn nodig om ervoor te zorgen dat de stroom in een elektrische kring beperkt wordt, dit is nodig omdat er anders veel te veel stroom door de stroomkring loopt en dit kan kortsluiting veroorzaken.

Leave a Reply