NLT

Hogerop met Arduino?!

Uw NLT docent was laatst op NLT conferentie. Dat gebeurt wel eens, dan ga je praten over het vak, hoe het gaat met NLT, waar het heen moet en zo meer.
Nou is praten over je vak meestal wel leuk. Maar NLT docenten zijn toch wel leuker dan gemiddeld (maar ja, NLT is ook een leuker dan gemiddeld vak, als je het mij vraagt). Nou ja. Voor ik verzand in een lofzang, back to the point.

Op de NLT conferentie waren ook allerlei leuke workshops. Eentje daarvan was ‘hogerop met arduino’, waarbij je zelf een ‘Blimp’ maakt die wordt bestuurd door een Arduino. Dus zweefden er op de demonstratie een vijftal ballonnen door de lucht, aangedreven door kleine vleugels en/of kleine motortjes, met daaronder een miniatuur Arduino en een kleine accu. Dat zag er leuk uit! Hogerop met Arduino is bedacht door  Nop Veldhuizen (Gymnasium Novum Voorburg) en Maarten Visser (Christelijk Lyceum Delft). Zij verdienen de eer voor dit werk.

Deze twee heren werken aan een nieuwe NLT module, maar ik wil jullie nu alvast laten kennismaken met hun werk. Ze hebben een website in ontwikkeling, waar ze een en ander laten zien. Voor de leerlingen die met de FME lessen gewerkt hebben: de Blimp lessen lijken er sterk op!

Wat niet op de website staat, maar wat ze wel demonstreerden, was een soort werkbankje om de motoren van de Blimp en de sensoren op te testen. Denk aan ‘onze’ breadboards met arduino uno en voeding, en een verticaal houten plankje, waarom de servo’s dan wel het motortje (of beiden?!) gemonteerd werden. Als alles werkt op de werkbank, dan kan het vervolgens vrijwel 1 op 1 aan de ballon gehangen worden. De code kan dan eenvoudig op een Arduino Nano gezet worden, en die is zo klein dat ie moeiteloos onder de ballon past, samen met een kleine accu.

Op de Workshop ‘Blimp'(en daar was ik helaas niet bij, ik was spreker op een andere workshop die op het zelfde moment gehouden werd, jammer jammer) gingen de NLT docenten aan de slag.

schermafbeelding-2017-02-20-om-21-09-41

Overigens: de werkbankjes, de Arduino nano’s, de accutjes, de heliumballonnen, en grote delen van de sketch code ontbreken nog . . . Dat moet nog worden geregeld!

Leave a Reply