NLT

FME les o: introductie

Het VLC heeft een aantal Arduino sets aangeschaft bij Funmetelectronica.nl. Arduinos zijn kleine, goedkope microcontrollers. Zeg maar kleine computertjes waarmee je dingen kunt besturen en kunt uitlezen. Je kunt er de mooiste dingen mee maken.

Het leuke van de funmetelectronica.nl set is dat je niet alleen een setje krijgt met een servo, een motortje, een stappenmotor, een display en nog meer. Je krijgt er ook een aantal lessen bij. De lessen zijn hier te vinden.

In principe kun je met die lessen in no-time een aantal projectjes bouwen. Dat gaat als volgt. Elke les is er een plaatje van een elektronische schakeling op een breadboard. Die bouw je na (goed controleren, want als het niet goed is kan er iets stuk gaan). Daarnaast is er een stukje Sketch code, met het programma dat je op de Arduino zet om je schakeling te laten werken.

De lessen spreken voor zich, maar ik heb gemerkt dat er best veel gebeurt zonder dat je er erg in hebt. Er zitten slimmigheidjes in die ik pas later ben gaan zien. En hoewel er in de Sketch code nog wel wat wordt uitgelegd, is de informatie over de elektronische schakelingen vrij beperkt. Voor je het weet heb je alles gemaakt, maar heb je ook wel veel gemist.

Daarom ga ik mijn leerlingen vragen om dat uit te zoeken. Goed voor hun, handig voor jullie. Als voorbeeldje geef ik ze de éérste les: Led.

Het plaatje is van funmetelectronica.nl

Leave a Reply