Anders

Welkom op deze website!

Deze website is een ‘Blog’ die is geinspireerd op de website instructables.com. Daar vind je de meest geweldige ‘doe het zelf’ bouwprojecten, ga er zeker eens kijken! (en vergeet Youtube niet, trouwens 😉

Instructables.com is onderdeel van de ‘Maker’ beweging (op zijn engels uitgesproken!). Makers zijn mensen die dingen maken. En Maker Education is, je raad het al, het opleiden van Makers. Ik vind Maker education ontzettend belangrijk. Je leert er heel erg veel van, het is leuk om te doen, en je bent onderdeel van de gemeenschap van Makers: de Maker Community, en het is een goede basis voor het soort werk dat ingenieurs en wetenschappelijk onderzoekers doen.

De grap is dat veel Makers elkaar leren hoe je iets moet bouwen. Zo kun je relatief snel een mooi project doen, en gaan staan op de schouders van degenen die het voor jou hebben gemaakt. Zo kom je verder als wanneer je in je eentje zit te klooien (waar op zich niks mis mee is), krijg je nieuwe ideeen, en kun je bestaande projecten misschien wel verbeteren.

Als docent NLT (en straks ook Science) op het Veenlandencollege wil ik mijn leerlingen ook graag dingen laten maken. Vaak is dat met Arduino, een ‘open source’ microcontroller waar je heel veel leuke dingen mee kunt doen. (Bijvoorbeeld een LED cubus bouwen (een van mijn eigen projecten, zie hier)). Maar een talk box (om met je mond het geluid van een electrische gitaar of keyboard te vervormen) is gewoon maar een leuk ding om te maken en om te hebben. Maar het maakt niet uit wat je verzint, als je het kunt maken, kun je een ander ook uitleggen hoe het moet . . .Dat is ook meteen de voorwaarde die ik aan mijn leerlingen stel: leg een ander uit wat je gedaan hebt, zodat die ook kan maken wat jij hebt gemaakt.

Het is mijn hoop en verwachting dat er op het VLC een ‘Maker Community’ zal ontstaan, waarbij we als school steeds meer van elkaar leren, en steeds verder komen met onze bouwprojecten. Bouwprojecten voor jezelf, maar misschien ook wel bouwprojecten voor school. Zodat we allemaal mooie spullen of bijzondere opstellingen op het VLC kunnen gaan gebruiken.

Even een officiele noot: alles wat je hier post valt onder de Creative Commons licentie. Daarin staat, kort gezegd, dat je alles wat hier staat mag gebruiken, veranderen en aanpassen, als je dat maar netjes vermeldt. Je mag er niet zomaar een commercieel product van maken. Zie hier voor meer uitleg over de Creative Commons licentie.

Overigens: het plaatje bij deze blog is gevonden op deze website, waar je iets meer informatie vindt over de filosofie achter Maker Education in Nederland.

Leave a Reply